OLED vs QLED i 4k TV-er, hva er bedre?

Index
 1. Hva er OLED?
 2. Hva er QLED?
 3. OLED vs. QLED: Hva er den beste TV-teknologien?
  1. svart nivå
  2. Lysstyrke
  3. betraktningsvinkler
  4. Responstid
  5. Bildebevaring
 4. konklusjon

Du har endelig bestemt deg for å kjøpe en 4K-TV – det er begynnelsen på HDR, og noen av de beste strømmetjenestene som Netflix har sluttet seg til 4K-vognen. Det er også innsnevret merkevaren du ønsker, størrelsen på skjermen og om den skal være flat eller buet.

Men vent. Det er ett valg til du må ta, og det er et godt valg: panelteknologi. Bør du gå for en LED, OLED eller QLED TV? Det kan være én bokstavforskjell mellom OLED og QLED, men de er like forskjellige som kritt og ost.

Hva er den beste TV-teknologien? Vi lyser opp de sterke lysene og mørke skyggene til OLED- og QLED-TV-er for å gjøre det lettere for deg å velge.

Hva er OLED?

OLED står for Organic Light-Emitting Diode og er TV-teknologien som brukes av LG i sine avanserte TV-er. OLED-paneler sender ut sitt eget lys når en elektrisk strøm går gjennom dem. På denne måten kan OLED-TV-er justere lysstyrken til hver enkelt piksel. På denne måten kan piksler slås av helt, og produsere rene svartnivåer og uendelig kontrast. Det er dette som gir LG OLED-TV-er et forsprang på konkurrentene.

Hva er QLED?

QLED står for Quantum-dot Light-Emitting Diode, som er merkenavnet som brukes av Samsung for å beskrive sine nye high-end TV-er. I motsetning til OLED, er ikke QLED en emissiv skjermteknologi. Kvanteprikker avgir ikke direkte fargene du ser.

QLED-TV-er fungerer ved å plassere en film av kvanteprikker foran et LED-panel for å forbedre ytelsen på viktige områder av bildekvalitet. Derfor er QLED-TV-er i stand til å produsere et større utvalg av farger og lysstyrke enn konvensjonelle TV-er.

OLED vs. QLED: Hva er den beste TV-teknologien?

For å finne den beste TV-teknologien vil vi sammenligne flere parametere som er viktigst for brukerne.

svart nivå

En skjerms evne til å produsere dype svarte er muligens den viktigste faktoren for å bestemme bildekvaliteten. Dypere svarte gir rikere farger og høyere kontrast, så jo mørkere svarte, desto mer blendende blir bildekvaliteten. Når vi snakker om svarte, har ingen TV-teknologi kommet i nærheten av det OLED har å tilby.

OLED slår hver piksel av og på individuelt, så hvis en del av bildet er svart, slår pikslene seg av og viser ikke noe lys i det hele tatt. QLED-er er derimot avhengige av bakgrunnsbelysning som lyser opp LCD-paneler. Selv med avansert lokal dimmeteknologi som nesten gjengir «off»-effektene til OLED-er, lider fortsatt QLED-TV-er av lys.

Vinner : OLED

Lysstyrke

Når det kommer til lysstyrke er QLED den ubestridte mesteren. Samsung hevder at deres QLED-TV-er fra 2017 kan nå en maksimal lysstyrke på 1500 til 2000 nits. En nit er en måleenhet som bestemmer lysstyrken til en skjerm. nye krav UHD-alliansen For premium HDR-sertifisering krever de at TV-er oppfyller en av følgende to standarder.

 • Svartnivå mindre enn 0,05 nits => topp lysstyrke på minst 1000 nits
 • Et svartnivå på mindre enn 0,0005 nits => maksimal lysstyrke på minst 540 nits

Disse kravene ble satt fordi OLED-TV-er ikke har mye lysstyrke, og LED-TV-er ikke kan oppnå perfekt svartnivå. LED-TV-er kan være ekstremt lyse. Tillegget av kvanteprikker gir QLED-TVer enestående lysstyrke som aldri har blitt oppnådd før. Selv den beste OLED-TVen fra 2016, LG Signature OLED G6, klarte bare å nå et maksimalt lysstyrkenivå på 800 nits sammenlignet med 2017 Samsung Q8 QLED-TVen som har et maksimalt lysstyrkenivå på 1500 nits.

Vinner : QLED

betraktningsvinkler

Betraktningsvinkler er en stor bekymring for mange mennesker, og noen tar dette veldig alvorlig. Dette er et annet område som OLED har blitt rost for og mange mennesker har berømmet OLED-paneler for deres utmerkede synsvinkler. OLED-TV-er kan sees uten forringelse av luminansen ved brede visningsvinkler opptil 84 grader.

QLED-skjermer har sentrum som beste visningsvinkel. Med QLED har det å bevege seg bort fra midten en tendens til å redusere farge og kontrast, og dermed påvirke den generelle bildekvaliteten.

Vinner : OLED

Responstid

Responstid er tiden det tar for hver diode å slå fra på til av. Raskere responstid resulterer i mindre bevegelsesuskarphet og færre artefakter. I dette området blåser OLED QLED ut av vannet på grunn av de mindre diodene som fungerer som individuelle piksler.

Derimot lyser diodene i QLED-paneler en gruppe piksler, ikke individuelle piksler, noe som resulterer i en langsommere overgangshastighet fra på til av. Når det gjelder responsrate, sies OLED å ha den raskeste responsraten av noen TV-teknologi som noen gang er brukt.

Vinner : OLED

Bildebevaring

Som plasmasett kan OLED-er bare beholde bilder som har vært på skjermen i noen minutter. Dette er en stor ulempe for OLED-skjermer og er mest merkbar på lavere-end-modeller som LG EG9100. Å etterlate et statisk bilde på skjermen i mindre enn fem minutter etterlater seg en svak, spøkelseslignende versjon av det. Selv om QLED-skjermer ikke er immune mot det, kan de beholde statiske bilder på skjermen i en betydelig lengre periode.

Vinner : QLED

konklusjon

Basert på punkt-til-punkt-sammenligningen fremhevet ovenfor, kan vi si at OLED er vinneren. OLED er også tynnere, lettere og mer energieffektiv. Sammenlignet med QLED-er er de imidlertid dyrere og har kortere levetid.

QLED-TV-er har derimot klare fordeler fremfor OLED-er. De er lysere, har lengre levetid, og de nyeste modellene har forbedret svartnivå. For de som elsker å se på TV om dagen, kan QLED være et bedre valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up