Systempreferanser for å endre på din Mac

Index
 1. 1) Endre Systemvalg-ikonene
 2. 2) Øk størrelsen på markøren
 3. 3) Bruk tastatur-emojier
 4. 4) Endre dock-posisjonen
 5. 5) Gi nytt navn til flere filer samtidig
 6. 6) Organiser vinduer på forskjellige skrivebord
 7. 7) Start apper automatisk
 8. 8) Aktiver apper utenfor App Store
 9. 9) Planlegg at Mac-en din skal slås av og på
 10. 10) Hvordan stille inn de aktive hjørnene på skjermen
  1. Konklusjoner

Er vi nye i Mac-verdenen? La oss se sammen noen alternativer og innstillinger for å endre i Systemvalg

Mange funksjoner i macOS er ikke kjent for allmennheten, kanskje fordi de er lite synlige eller lite annonsert på Apple-sider eller i spesialiserte magasiner.

Hvis vi ofte bruker

LES OGSÅ: Grunnleggende veiledning for bruk av Mac med hovedfunksjonene

1) Endre Systemvalg-ikonene

Det er mange ikoner og menyer i Systemvalg-appen, ofte overflødige for våre formål. Hvis vi ønsker å tilpasse systempreferanser, er alt vi trenger å gjøre å åpne appen Systemvalgklikk på menyen øverst Utsikt (i den øverste linjen) og trykk på elementet Tilpass.
Avmerkede bokser vises ved siden av alle appoppføringene; nå kan vi tilpasse oppføringene i Systemvalgfjerner haken fra elementer som vi ikke er interessert i eller som vi ikke vil se på Mac-en vår.

På slutten av tilpasningen trykker du på knappen øverst Du går ut for å bekrefte endringene.

2) Øk størrelsen på markøren

Har vi en 4K-skjerm koblet til vår Mac Mini eller Mac Pro? I dette tilfellet kan musepekeren være så liten at den nesten er usynlig, noe som tvinger oss til å zoome inn på skjermen.

For å unngå dette kan vi enkelt forstørre størrelsen på markøren ved å ta oss inn i appen Systemvalgved å klikke på ikonet tilgjengelighettar oss inn i menyen Skjerm og åpne fanen Peker.
I det nye skjermbildet endrer vi størrelsen på markøren ved å flytte rullefeltet mot elementet Large, og velge riktig størrelse for skjermen vi bruker.

Vi minner deg om at vi kan lokalisere markøren ved å flytte musen raskt til venstre og høyre: markøren vil bli zoomet i noen sekunder, slik at vi kan finne den selv blant 3 eller flere åpne vinduer.

3) Bruk tastatur-emojier

Hvis vi vil bruke emoji på et klassisk tastatur, er alt vi trenger å gjøre å åpne et hvilket som helst program som lar deg legge til tekst (Safari, Mail, Kalender og iMessage) og så snart tekstmarkøren blinker i den aktuelle boksen eller på arket, trykk på tastekombinasjonen på tastaturet CTRL+CMD(Kommando)+mellomrom.
Et lite vindu åpnes med alle emojiene vi er vant til å bruke på smarttelefoner, komplett med godt synlige emoji-kategorier og en praktisk søkelinje for raskt å søke etter emojiene vi vil bruke.

4) Endre dock-posisjonen

Liker du ikke Mac-dokken plassert nederst? Vi kan flytte baren som gjorde Mac-maskiner kjent ved å ta oss inn i appen Systemvalgved å trykke på ikonet Dock og menylinje og endre sin plassering i oppføringen Plasser på skjermen.
Den mest naturlige posisjonen er Venstrefor å ha en bar som opptar en del av skjermen som normalt ikke brukes av nettsider eller lite krevende programmer.

Alle som vil kan også flytte den til høyre og i samme vindu bestemme oppførselen til Dock (for eksempel kan vi velge å bruke hele skjermen og skjule Dock ved å aktivere elementet Vis og skjul dokken automatisk).

5) Gi nytt navn til flere filer samtidig

Har vi et rimelig antall filer å gi nytt navn? I stedet for å endre navnet på filene én om gangen, kan vi endre navnet på en gang ved å åpne appen Finnertar oss til mappen som inneholder filene som skal gis nytt navn, og holder nede knappen CMD (Kommando), velg alle filene, trykk på dem med høyre museknapp og klikk til slutt på elementet Gi nytt navn.
Vi vil dermed kunne lage nummererte fotografier som har samme navn, for å unngå anonyme bilder eller bilder som vi ikke vet hva de refererer til eller hvilket album de tilhører; Dette trikset kan også være nyttig hvis vi har mange PDF- eller Doc-dokumenter å gi nytt navn til med samme navn, men som vi ønsker å skille etter dato eller nummer.

6) Organiser vinduer på forskjellige skrivebord

I stedet for å ha 5 vinduer på samme skrivebord, kan vi bedre organisere arbeidet vårt ved å flytte noen apper til andre skrivebord, slik at vi bare kan hente dem når det er nødvendig og ha fullskjerm for hver av dem.

For å organisere appvinduer på forskjellige skrivebord, la oss gå inn i appen Systemvalgklikk på ikonet Misjonskontrollsjekker vi hvilken hurtigtast som er tilordnet elementet Oppdragskontroll trykk deretter på den angitte tasten (F3 eller F9 avhengig av tastaturet som brukes). En topplinje åpnes med en + i øverste høyre hjørne, som vi kan trykke for å legge til virtuelle skrivebord til macOS.
Etter å ha laget de virtuelle skrivebordene kan vi flytte de åpne vinduene på de forskjellige skrivebordene, for å skille arbeidet fra andre apper eller nettleseren; for raskt å bytte fra et skrivebord til et annet trenger vi bare å holde nede CMD (Command)-tasten og bruke høyre eller venstre pil på tastaturet.

Hvis vi derimot vil at en app skal være synlig på alle skrivebord (for eksempel Mail-appen), er alt vi trenger å gjøre å høyreklikke på appen som skal tildeles, og deretter klikke på Alternativer og trykk på Alle skrivebord.

7) Start apper automatisk

Vil vi automatisk åpne programmene vi trenger hver gang vi starter MacBook? For å programmere den automatiske starten av appene, la oss gå til appen Systemvalgtrykk på ikonet Brukere og grupperla oss sørge for at vår aktive bruker er valgt, og klikk deretter på fanen Innloggingselementer.
I vinduet trykker vi på +-knappen for å legge til appene som vi ønsker skal være umiddelbart aktive når brukeren vår logger på, slik at vi umiddelbart kan begynne å jobbe eller surfe.

8) Aktiver apper utenfor App Store

I utgangspunktet tillater ikke macOS gamle apper utviklet på Mac å kjøre: Apple lanserer ingen app uten en regelmessig betalt utviklerlisens. Dette betyr ikke at vi ikke kan bruke gamle apper – vi må omgå Mac-sikkerhetssystemer for å la den utdaterte appen kjøre.

For å fortsette, la oss ta veien Systemvalg -> Sikkerhet og personvernåpne fanen Generelt, klikk på hengelåsen nederst til venstre i vinduet, skriv inn Apple-passordet og merk til slutt elementet App Store og utviklere identifiserttilstede under seksjonen Tillat apper som lastes ned fra.
Nå kan vi starte DMG-filer og installere apper som ikke er i Apples innebygde butikk; det gjør vi selvfølgelig se opp for virussom kan angripe Mac takket være nedlastede eksterne apper.

9) Planlegg at Mac-en din skal slås av og på

Hvis vi vil planlegge å slå av og på Mac-en eller MacBook-en vår, er alt vi trenger å gjøre å ta oss langs veien Systemvalg -> Strømstyring og trykk sidelengs på menyen Plan.
En gang på skjermen sjekker vi varene Start eller våkn opp og feltet Stoppe og vi velger ukedagene (eller hver dag) og tidspunktet når Mac-en skal slå seg på eller av av seg selv.

I tillegg til kommando Stoppe (som lar deg sette en dvalemodus) kan vi bruke kommandoene Omstart (for å starte Mac-en på nytt) eller kommandoen Slå av (for å slå av Mac-en helt).

10) Hvordan stille inn de aktive hjørnene på skjermen

På moderne Mac-maskiner kan vi bruke Aktive hjørner (Hot Corners) på de fire hjørnene av skjermen for raskt å starte apper, aktivere funksjoner og mye mer. For å aktivere denne funksjonen, la oss gå til banen Systemvalg -> Mission Controltrykker vi på knappen Aktive hjørner og vi velger hva som skal stilles inn for hvert hjørne på skjermen.
Ved å bruke rullegardinmenyene kan vi sette et hjørne for raskt å bytte til skrivebordet, et hjørne for raske notater og et hjørne for Mac-varslingssenteret.

Konklusjoner

Med disse tipsene og triksene vil vi kunne få mest mulig ut av Mac-en, øke produktiviteten vår når vi er på jobb eller når vi studerer til en universitetsoppgave eller et spesialistkurs.

For alltid å forbedre produktiviteten når vi bruker Mac, anbefaler vi å lese guidene våre Hvordan legge til e-postkontoer på Mac Og Hvordan skrive ut PDF-dokumenter på Mac.
Mac fungerer ikke som den skal? Vi kan prøve løsningene som er foreslått i artikkelen vår Hvordan fikse Mac-en, fikse MacOS-problemer og feil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up