Ting å gjøre etter installasjon av Windows 11

Etter å ha installert Windows 11 på datamaskinen vår, er det best å umiddelbart optimalisere den for å gjøre den virkelig perfekt og rask

Windows 11 har brakt forskjellige nye funksjoner til alle kompatible PC-er, og flere og flere mennesker har installert det som sitt primære system ved å oppgradere fra Windows 10 eller ved å kjøpe datamaskiner som allerede har dette operativsystemet. Etter den første oppstarten er det imidlertid verdt det, det er alltid noe vi kan gjøre for å optimalisere systemet, gjøre det virkelig brukervennlig og kunne jobbe, studere eller ha det gøy med det uten å støte på problemer.

I den følgende guiden vil vi vise deg hva de er ting å gjøre etter installasjon av Windows 11for å bli kjent med de nye menyene og nye alternativene, gjør Windows raskere og ryd opp i ikonene og programmene som er forhåndsinstallert med PC-en (spesielt hvis vi har kjøpt en ny bærbar PC).

1) Få oppdaterte drivere

Hvis vi har flyttet fra Windows 10 til Windows 11 eller har kjøpt en ny PC, er driverne sannsynligvis allerede oppdatert og krever ikke ytterligere oppdateringer. Men hvis vi installerte Windows 11 etter en ren formatering det første du må gjøre er å fortsette med å oppdatere de manglende eller foreldede driverne som finnes i systemet.

Heldigvis er Windows 11 i stand til det automatisk gjenopprette manglende drivere og oppdatere eldre direkte ved hjelp av Windows Update.

For å installere alle driverne trykker vi på VINN+I på tastaturet for å åpne umiddelbart Innstillingerla oss komme inn i menyen Windows-oppdatering og trykk på knappen Se etter oppdateringer. Windows vil begynne å lete etter manglende drivere og oppdatere eldre eller generiske helt automatisk: alt vi trenger å gjøre er å vente på at driverne skal installeres og starte på nytt når det er nødvendig.

For å bekrefte den faktiske installasjonen av alle driverne, høyreklikk på Start-menyen og klikk på Enhetsadministrasjon og sørg for at det ikke er noen oppføringer med gule trekanter eller oppføringer med manglende drivere.

Hvis vi mangler noen drivere, kan vi alltid installere dem med et tredjepartsprogram som Driverforsterkereveldig bra for å finne eldre sjåfører.

2) Aktiver operativsystemet

Hvis vi utførte en ren installasjon av Windows 11 og ikke umiddelbart skrev inn produktnøkkelen under installasjonen (trykket vi på Jeg har ingen produktnøkkel) systemet vil ikke være aktivt ved oppstart og enkelte Windows 11-funksjoner (for eksempel de som er knyttet til personalisering) vil ikke være tilgjengelige.

Microsoft-kontoer

For umiddelbart å aktivere vår kopi av Windows 11 anbefaler vi deg å legge til en Microsoft-konto i systemetspesielt hvis denne kontoen allerede hadde blitt brukt på samme PC (før formatering), for å automatisk gjenopprette brukerlisensen.

For å fortsette, trykk på VINN+I å åpne Innstillingerla oss komme inn i menyen Kontoertrykker vi på Din informasjonla oss prate sammen Logg på med en Microsoft-konto og skriv inn påloggingsinformasjonen til Microsoft-kontoen som allerede er brukt på den PC-en.

Denne prosedyren er kun gyldig hvis vi har aktivert en digital lisens lagret online på din Microsoft-konto; hvis vi hadde Windows 10 som en digital lisens, ville det vært bedre å gjøre det først installer Windows 10 på datamaskinen, aktiver den med den digitale lisensen til Microsoft-kontoen og oppdater deretter til Windows 11, for å opprettholde lisensen på det nye systemet.

Ny Windows 11-lisens

Hvis vi imidlertid ikke har noen Windows 11-lisens La oss kjøpe en direkte på Amazonså la oss fortsette med å legge til koden i systemet som tar oss langs veien Innstillinger -> System -> Aktiveringved å trykke opp Skriv inn produktnøkkel og oppgi koden kjøpt online.

For mer informasjon kan vi også lese vår guide på hvordan du aktiverer Windows 10 og 11 og løser produktnøkkelfeil.

3) Fjern unødvendige apper

De som kjøper en ny bærbar PC med Windows 11 vil ofte også finne annonseprogrammer, PC-kontrollapper eller assistansesystemer installert som de aldri kommer til å bruke. For å slette alle disse ubrukelige og forhåndsinstallerte programmene, bruk bare avinstalleringsmenyen integrert i Windows 11.

For å fortsette, la oss åpne menyen Innstillingertrykker vi på menyen Appåpner vi menyen Apper og funksjoner og vi velger hvilke apper som skal avinstalleres fra systemet ved å bla gjennom listen. Når vi har identifisert en ubrukelig app, trykker vi på de tre prikkene ved siden av navnet på appen og bruker stemmen vår Avinstaller for å fjerne den fra PC-en.

Alternativt kan vi raskt avinstallere ubrukelige apper ved å åpne Start-menyen og trykke på elementet Alle apperidentifisere appen som skal fjernes og bruke høyre museknapp på den, slik at du kan trykke på elementet Avinstaller.

4) Tilpass Start-menyen

Appene vi bruker oftest kan raskt legges til i bunnlinjen eller Start-menyen, slik at du raskt kan hente dem frem uten å måtte søke etter dem hver gang. For å legge til nye apper i bunnlinjen, åpne Start-menyen og trykk på elementet Alle apperidentifiserer vi appen som skal legges til, så høyreklikker vi på den og trykker på elementet Fest til oppgavelinjen.

For å legge dem til startmenyen, åpne den nevnte menyen og trykk på Alle apperhøyreklikker vi på appen for å legge til, og denne gangen bruker vi stemmen Legg til i Start.

Trinnene er også gyldige for å fjerne ubrukelige apper som finnes på bunnlinjen eller i Start-menyen: bare høyreklikk på den uønskede appen og bruk oppføringene Fjern fra Start eller Fjern fra oppgavelinjen basert på konteksten.

Om dette emnet kan vi lese vår guide om hvordan endre Start-menyen i Windows 11.

5) Tilpass oppgavelinjen

Windows 11-bunnlinjen eller oppgavelinjen kan tilpasses som du vil, kanskje fjerne ikoner og Windows-funksjoner som vi ikke bruker og som bare tar opp plass. For å tilpasse baren trenger vi bare å åpne menyen Innstillingertrykk på menyen Tilpasningvelg menyen Oppgavelinje og deaktiver bryterne ved siden av elementene og funksjonene som vi ikke ønsker å bruke.

I denne forbindelse inviterer jeg deg til også å lese vår guide om hvordan du tilpasser utseendet og temaet til Windows 11.

6) Juster personverninnstillingene

Personvern er et veldig viktig aspekt ved alle moderne operativsystemer, og Windows 11 er ikke annerledes, med en meny dedikert til personverninnstillinger og tilgang til de farligste maskinvareressursene (som mikrofon og webkamera).

For å administrere personvern på Windows 11 åpner vi menyen Innstillingervelger vi menyen Personvern og sikkerhet og la oss utforske alle delene én etter én, spesielt menyene Generell, Talekommandoer, Aktivitetshistorikk, Søketillatelser Og Søk i Windows.

Ved å bla gjennom siden kan du også få tilgang til tillatelsene som er tildelt appene: for å oppnå et godt personvernnivå anbefaler vi at du sjekker appene som er aktivert i menyene Sti, Kamera, Mikrofon Og Stemmeaktiveringvelge hvilke apper som skal bruke visse tillatelser på Windows og hvilke tillatelser som skal blokkeres fullstendig (for eksempel tjenesten Sti det er ubrukelig hvis vi bruker Windows 11 på en stasjonær PC).

For å oppnå maksimalt personvern mens du bruker Windows 11 kan vi også stole på et program som O&O ShutUp10++i stand til å stenge alle spor av Windows og Microsoft spionasje og overvåking.

7) Juster batteri- og strøminnstillinger

På Windows 11 finner vi en ny meny for å administrere energisparing, spesielt nyttig hvis vi kjører systemet på bærbare datamaskiner. For å konfigurere det åpner vi menyen Innstillinger og la oss gå på reisen System -> Strøm og batteri. Fra den nye menyen velger vi ønsket energisparemodus og konfigurerer også aktiveringen av energisparing ved å åpne menyen Batteri sparing (vi anbefaler deg å aktivere automatisk lagring så snart vi faller under 50 % kostnad).

På stasjonære PC-er er denne menyen ærlig talt ubrukelig: vi kan derfor bare bruke den til å få systemkraften til maksimalt ved å utvide rullegardinmenyen ved siden av elementet Energisparemodus og velge Maksimal ytelse.

For å lære mer kan vi lese vår guide på hvordan begrense batteriladingen på Windows PC for å bevare den.

8) Aktiver sikkerhetskopiering av viktige filer

Windows 11 har introdusert et nytt system for sikkerhetskopiering av personlige filer: OneDrive brukes som standard som et skyrom hvor du kan lagre filene i de viktigste mappene på datamaskinen din (Dokumenter, Bilder Og Stasjonære datamaskiner).

For å aktivere sikkerhetskopiering av viktige filer, la oss gå til banen Innstillinger -> Kontoer -> Windows-sikkerhetskopitrykker vi på knappen Konfigurer synkroniseringbekreft mappene som skal inkluderes i sikkerhetskopien og trykk til slutt på Start sikkerhetskopiering. Fra skjermen Windows-sikkerhetskopier vi kan også aktivere sikkerhetskopiering av innstillinger og installerte apper, slik at vi alltid kan gjenopprette Windows 11 og få tilbake alle innstillingene og appene vi tidligere hadde installert.

Denne typen sikkerhetskopiering fungerer bare hvis vi har lagt til en Microsoft-konto i Windows; alternativt kan vi alltid bruke tradisjonelle sikkerhetskopieringsverktøy tilstede på Windows (selv om det er litt skjult i Windows 11).

9) Bruk integrert antivirus

Windows 11 integreres Windows Defender som et antivirus for å bekjempe den farligste malware og virus. Dette antiviruset har vokst mye i løpet av årene og tilbyr et tilstrekkelig beskyttelsesnivå under alle omstendigheter og nok til å unngå å installere et tredjeparts antivirus.

For alltid å oppnå maksimal beskyttelse, la oss sørge for at alle antiviruskomponentene er aktive ved å ta oss langs veien Innstillinger -> Personvern og sikkerhet -> Windows-sikkerhetved å trykke på knappen Åpne Windows Security og til slutt presse på Beskyttelse mot virus og trusler.

I den nye skjermen trykker vi på elementet Administrer innstillinger og la oss sørge for at alle bryterne til de ulike modulene som utgjør det integrerte antivirusprogrammet er aktive. På slutten av sjekken trykker du på pilen øverst til venstre for å gå tilbake til forrige skjermbilde og trykker opp Rask analyse for å gjøre en rask sjekk av datamaskinen.

for å styrke Windows Defender kan vi lese guidene våre om hvordan øke Microsoft Defender-beskyttelsen i Windows 11 kom igjen hvordan tilbakestille Windows Defender hvis det ikke fungerer eller krasjer.

Konklusjoner

Etter å ha installert Windows 11 på datamaskinen vår, er det best å umiddelbart følge trinnene i denne veiledningen, for å få et raskt, responsivt og personlig tilpasset operativsystem i henhold til behovene til hver enkelt bruker. På papiret kan vi fortsatt bruke Windows 11 selv uten å følge trinnene beskrevet, men risikoen for å støte på noen feil eller funksjonsfeil er svært høy.

Fortsatt på Windows 11-temaet, anbefaler vi at du leser våre guider om hvordan fjern anbefalte elementer i Windows 11 Start-menyen og på Windows 11-innstillinger endres umiddelbart etter å ha fullført den første kontrollen.

Index
 1. 1) Få oppdaterte drivere
 2. 2) Aktiver operativsystemet
  1. Microsoft-kontoer
  2. Ny Windows 11-lisens
 3. 3) Fjern unødvendige apper
 4. 4) Tilpass Start-menyen
 5. 5) Tilpass oppgavelinjen
 6. 6) Juster personverninnstillingene
 7. 7) Juster batteri- og strøminnstillinger
 8. 8) Aktiver sikkerhetskopiering av viktige filer
 9. 9) Bruk integrert antivirus
  1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up