Hvis PC-en din bruker for mye minne eller CPU og krasjer, hva du skal gjøre

Årsaker og løsninger for det hyppige Windows-ytelsesproblemet når PC-en sitter fast eller kjører veldig sakte

Hvis vi legger merke til at vår Windows-PC er blokkert og svarer ikke lenger på kommandoer problemet kan oppstå fra ikke-normal og unormal bruk av CPU eller metning av RAM-minnet av en prosess eller et program som ikke fungerer riktig.

Andre ganger kan årsaken være et virus, eller det kan være et problem med korrupte systemfiler eller med en kjørende tjeneste som har en tendens til å mette alle tilgjengelige ressurser.

Hvis du ser deg selv i dette scenariet, er du i rett veiledning: her viser vi deg hva du skal gjøre hvis PC-en bruker for mye minne og CPU og krasjerhandler på Windows-innstillinger og utfører alle nødvendige skanninger for å gjenopprette tapt ytelse.

LES OGSÅ: Hvordan sjekke systemressurser på Windows-PC i sanntid

1) RAM-minnet er fullt

Du har kanskje ikke nok RAM til å kjøre alle programmene og prosessene du bruker på PC-en. Dette scenariet er sjeldent, men minnet kan gå tom på grunn av et virus eller fordi et program som skal identifiseres fungerer feil og stjeler alt minnet.

Først og fremst er det derfor tilrådelig start opp PC-en i midlertidig modus og skann hele systemet med et program som Malwarebytesfor å fjerne enhver mulig trussel som finnes i systemet.

Når det har blitt fastslått at det ikke er skadelig programvare skjult inne i Windows, må den identifiseres programmet som tar opp for mye minne på grunn av en feil; Faktisk kan det skje at en programvare går inn i en loop og ikke klarer å fullføre jobben som den skal, og kjører den i det uendelige til alt RAM-minnet er brukt opp.

For å oppdage høye minnetopper, trykk på "Ctrl+Shift+Esc" for å få tilgang til systemprosesslederklikk på fanen Prosesser og sorter dem etter okkupert minne ved å klikke på den tilsvarende kolonneoverskriften. Fra tallene kan du enkelt se om en prosess bruker for mye minne og bare høyreklikke på den for å bruke "Avslutt prosess".

Du bør da se om problemet fortsatt oppstår, og i så fall avinstallere det programmet. For mer informasjon om RAM-forbrukkan vi også bruke verktøyet RAMMapsom viser hvordan datamaskinen bruker RAM-minne.

I en annen artikkel, flere forklaringer på hvordan Lås opp Windows hvis PC-en fryser eller hvis datamaskinen går tregt, ved å bruke Task Manager.

2) PC-en min har vært treg siden jeg installerte antivirusprogrammet

Hvis vi merker en merkbar nedgang på PC-en etter at du har installert et antivirus, er det ikke nødvendigvis feilen til antiviruset selv! Nedgangen kan være forårsaket av:

  • Datamaskinen går sakte pga et annet antivirusprogram er installert over en annen som allerede er til stede. I dette tilfellet avinstallerer vi en av de to, for å forhindre at de tar opp for mange ressurser og analyserer de samme filene to ganger;
  • vi installerte en falskt antivirus: disse er de såkalte Rogue antivirus som later som om de alltid finner ikke-eksisterende skadelig programvare og infeksjoner og som ofte ber om penger for å kjøpe kuren, som vist i vår guide eliminere falske antivirus;
  • Vi har installert en veldig tungt antivirus eller en som har mange sikkerhetsmoduler: i dette tilfellet vil datamaskinen være tregere i den første fasen (der antiviruset analyserer hele systemet i bakgrunnen), og blir raskere etter noen timer eller noen dager.

Hvis vi ser etter det letteste antivirusprogrammet noensinne, anbefaler vi at du prøver det ESET NOD32den eneste som effektivt kan beskytte systemet og opptar mindre enn 50 MB RAM.

Andre lette antivirus kan sees i ai-guiden beste lette antivirus, gratis og uten reklame og ubrukelige komponenter.

3) Datamaskinen fryser plutselig

Dette scenariet skjer vanligvis når et program opptar en betydelig del av prosessorens minne eller prosessorkraftspesielt hvis du har en prosessor med noen år under beltet.

For å sjekke problemet umiddelbart, trykk Ctrl+ Shift+ Esc på tastaturet åpner vi prosessbehandleren og sjekker om, i fanen Prosesserer prosessoren eller RAM nær 100 % av tilgjengelige ressurser.

Den første løsningen å prøve innebærer å starte systemet på nytt, for å kunne avbryte blokkert aktivitet; hvis vi fortsatt merker alvorlige nedganger ved omstart, må vi få tilgang til skjermen så snart som mulig selvstartende applikasjonersom vist i veiledningen sjekk om programmer starter når PC-en slås på.

I en annen artikkel så vi hvordan vi løser i Windows-nedganger med CPU på 100 %. Alltid om samme emne kan vi lese guidene våre om hvordan øke hastigheten på programmer ved å administrere prosessprioritet og hvordan utføreanalyse av Svchost.exe om den bruker 99% eller 100% CPU.

I en annen artikkel, men mulige løsninger hvisHøy CPU-bruk er forårsaket av systemavbrudd.

4) Slik fikser du feilen "Applikasjonen eller programmet svarer ikke".

Hvis et program bruker for mye prosessor eller minne Windows-feilen kan vises der programmet ikke reagerer og krasjer. I disse tilfellene er det best å trykke på umiddelbart Vennligst vent for å se om den låses opp av seg selv eller på Bli ferdig og start den på nytt og se om det var en tilfeldig feil.

Hvis feilen oppstår ofte, anbefaler vi at du umiddelbart leser veiledningen vår om hva du skal gjøre Hvis et program krasjer og ikke svarerhvor jeg rapporterte noen programmer for å utføre diagnostikk og forstå årsakene til disse blokkeringene.

5) Slik fikser du feilen "Windows Utforsker har sluttet å virke".

Hvis Windows Utforsker slutter å fungere, vil vi ikke lenger kunne åpne mapper på PC-en og hele det grafiske grensesnittet vil også bli hoppet over (faktisk vil bare bakgrunnen være igjen).

Den raskeste måten å løse problemet umiddelbart er å trykke Ctrl+ Shift+ Esc på tastaturet, trykk på elementet Kjør ny oppgave (finnes også i menyen Fil på Windows 10 og eldre versjoner av Windows 11) og skriv explorer.exefor å starte denne svært viktige prosessen på nytt.

For mer informasjon kan vi lese vår guide på Løsninger hvis Explorer slutter å fungere og Windows krasjer (explorer.exe).

Hvis feilen oppstår ofte, må vi prøve å rette opp systemfilfeilene, som vist i veiledningene ovenfor hvordan reparere ødelagte systemfiler på Windows 11 og 10 og hvordan du brukerDISM-grensesnitt for å rense og reparere Windows.

Konklusjoner

Hvis PC-en bruker for mye minne og CPU og krasjer, vet vi nå hva vi skal gjøre: Først av alt en god antivirussjekk for å utelukke skadelig skadelig programvare, så må vi alltid sjekke at det ikke er en prosess eller applikasjon som opptar for mange systemressurser (spesielt hvis programmet er dårlig utformet).

Hvis i stedet problemene gjelder Windows-prosesser, det er alltid bedre å fortsette med SFC og DISMfor å reparere Windows uten å fortsette med systemgjenoppretting og formatering.

Bidro ingen av rådene ovenfor til å løse problemet? Da er det ikke annet å gjøre enn å gjenopprette Windows, som vist i våre guider på hvordan tilbakestille Windows 11 uten å miste data kom igjen hvordan tilbakestille Windows 10 (Tilbakestill PC).

Index
  1. 1) RAM-minnet er fullt
  2. 2) PC-en min har vært treg siden jeg installerte antivirusprogrammet
  3. 3) Datamaskinen fryser plutselig
  4. 4) Slik fikser du feilen "Applikasjonen eller programmet svarer ikke".
  5. 5) Slik fikser du feilen "Windows Utforsker har sluttet å virke".
    1. Konklusjoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Go up